Kirjat

Tulossa syksyllä 2024

FUNK! -kielioppi
osa 1

FUNK! Suomen kielen funktionaalista kielioppia -kirjan osa 1 keskittyy perusasioihin ja taustoitukseen. Siinä tarkastellaan seuraavantyyppisiä kysymyksiä: Mitä kaikkea kielioppi on? Miksi puhutaan sanasto-kieliopista eikä vain kieliopista? Miten kielioppi ja kielellinen vaihtelu liittyvät toisiinsa?  

Alkuosassa käsitellään myös kieliopin rakentumista: Mitä tarkoittaa tasohierarkia: lause – lauseke – sana – morfeemi? Miksi tasohierarkia on tärkeä asia kieliopin kuvauksessa? Miten lauseita voidaan tyypitellä? Mitä lauseenjäseniä eri lausetyyppeihin liittyy? Mitä lausekkeita on olemassa? 

Alkuosasta löytyy niin ikään suomen sanojen taivutus: Miten nominit ja verbit taipuvat? Alkuosassa käsitellään myös paikan ja tilan ilmauksia sekä tapojen, keinojen ja syiden ilmauksia, toisin sanoen sellaisia ilmauksia, jotka toimivat lauseissa adverbiaaleina. Tässä osassa ovat puheena myös vertailu (parempi, paras) ja voimakkuusasteet (hyvin iso) sekä paljouteen ja useuteen liittyvät ilmaukset, toisin sanoen se, miten esimerkiksi partitiivia käytetään eri kvantifiointi-ilmauksissa.   

Tulossa keväällä 2025

FUNK! -kielioppi
osa 2

Tässä osassa käsitellään tarkemmin eri lausetyyppejä, esimerkiksi seuraavia: suhdelauseita (Heikki on kiva; Heikki oli vielä nukuksissa; Heikki vaikuttaa kivalta jne.), eksistentiaalilauseita (Suomessa on hyviä yliopistoja, ongelmia on ainakin kaksi; suomalaisia on hiljaisia ja puheliaita), omistuslauseita (minulla on kaksi sisarusta), tilalauseita (täällä on kuuma, meillä oli kivaa) ja erityyppisiä muutoslauseita (Heikistä tulikin lääkäri, Heikki tuli iloiseksi, Heikki ilahtuu, kun hän saa tietää, että sinäkin tulet, sää on muuttunut sateiseksi ja kylmäksi). Lisäksi oman lukunsa saa subjekti-objektilause, ts. transitiivilause ja objektin sijanvaihtelu. Ison tilan tästä luvusta vie myös aikaan viittaaminen, ts. aikamuotojen käyttö ja erityyppiset ajanilmaukset, joita suomessa on hyvin paljon. Osan 2 loppuosassa käsitellään sitä, miten lauseet yhdistyvät toisiinsa ja miten synnytetään kokonaisia tekstejä. Loppuosassa käsitellään myös sitä, mitä kielioppia liittyy dialogin rakentumiseen. 

Tulossa keväällä 2025

FUNK! -taskukielioppi

Taskukielioppi on yksinkertaistettu versio osista 1 ja 2. Siinä ei käsitellä ihan kaikkea sitä, mikä on selitetty osissa 1 ja 2, vaan taskukieliopista joitakin asioita on jätetty kokonaan pois ja asioita käsitellään yksinkertaisemmin, pitkälti esimerkkien avulla.  

Scroll to Top